– La barnet utforske egen seksualitet

Hva gjør du om et barn leker seksuelle leker i barnehagen? Hva svarer du om barnet spør om egen seksualitet eller opphav? Sexolog Margrete Wiede Aasland gir deg svarene på Barnehage 2016.

– Alle mennesker er født med en seksualitet og det er viktig at barn lærer om forplantningen og sin egen kropp i tidlig alder. Det er ikke uvanlig at et barn onanerer, men det er viktig at de voksne i barnehagen vet hvordan de skal håndtere det, sier Margrete Wiede Aasland.

Forhindre overgrep med åpenhet
Hun har jobbet med tema barn og seksualitet og seksuelle overgrep mot barn siden 1986 og har holdt en rekke foredrag i hele landet. Nå kommer sexologen til Barnehage 2016 for å snakke om betydningen av å la barna få utforske sin egen seksualitet.

– Vi voksne må kunne tillate at barn utforsker egen kropp eller leker seksualiserte leker uten at vi må være redde for at de gjør noe mer ut av det. Å lære små barn om egen kropp og seksualitet er ifølge Wiede Aasland også forebyggende med tanke på seksuelle overgrep.

– Å legge lokk på seksualiteten kan bidra til å gi overgripere handlingsrom, påpeker sexologen.

Meld deg på!
Wiede Aasland er kjent for å være svært ærlig i sine foredrag, det kommer hun også til å være på Lillestrøm.
– Det at et barn vet navnet på kjønnsorganene og hva som er akseptabelt og ikke akseptabelt når det kommer til egen kropp, er viktig for å avdekke om et barn utsettes for overgrep. Derfor er det for meg helt uforståelig at vi pakker inn omtalen av kjønnsorganene for barna. Hvorfor ikke vi kan kalle en vagina for en vagina? Det er ingen aldersgrense for å kalle en nese en nese. Det er viktig at barna er opplyst om egen kropp. Det har jeg mange eksempler på og noe jeg kommer til å snakke om på konferansen, sier Wiede Aasland.

Har du ikke meldt deg på Barnehage 2016? Gjør det i dag og sikre deg plass på Nordens største barnehagekonferanse her.

Fakta om Margrete Wiede Aasland:
Er utdannet pedagog, sexolog  og har tidligere jobbet som pedagogisk elder og styrer i barnehage.
Har jobbet sju år i Redd barna, med spesialfelt seksuelle overgrep mot barn.
Har jobbet 4 år ved Støttesenter mot Incest i Oslo.
Jobbet ved ungdomshjem og familie(mødrehjem) i 5 år.
Jobber nå ved Institutt for klinisk sexologi som spesialist i sexologisk rådgiving, foredragsholder, forfatter, terapeut og pedagog.
Har skrevet fagbøkene:  «Si det til noen –en bok om seksuelle overgrep mot barn og unge», «Barna og seksualiteten» og barneboka” Jeg er meg, min meg «sammen med Eli Rygg»